Lupta cu violența domestică, la Mironeasa

Liliana Tudose a început să lucreze ca asistent social la primăria din Mironeasa imediat după ce a terminat Facultatea de Sociologie la Iași. Ar fi putut rămâne în oraș, însă a preferat să se întoarcă în satul în care s-a născut și să-și ajute comunitatea.

Mironeasa se află la 36 de kilometri depărtare de Iași; în comună locuiesc în jur de 5.000 de oameni, iar majoritatea trăiesc din alocațiile celor cinci, șase sau zece copii și din ajutorul social, la fel ca în multe alte sate din România. Oamenii de aici se ocupă cu agricultura de subzistență, iar câțiva, foarte puțini, lucrează la Primărie sau la cârciumi.

Cele mai mari probleme pe care le are comunitatea, în afară de sărăcie, sunt abuzul de alcool și violența domestică. Liliana Tudose monitorizează în prezent, pe hârtie, 20 de cazuri de violență în familie, dar, în realitate, numărul lor e dublu. „Nu sunt cazuri frecvente de violență, dar sunt câteva și afectează copiii și soțiile, că dorm săracele numai prin grădină. Bărbații vin acasă sub influența băuturilor alcoolice și se iau pur și simplu de femei, cu sau fară motiv, iar copiii asistă.“

Femeile vin să i se plângă Lilianei că sunt bătute, iar ea încearcă să le ajute cum poate. Le spune bărbaților că, dacă nu se potolesc, le ia copiii, deși n-a reușit să convingă protecția copilului să vină de la Iași la Mironeasa și să facă o anchetă socială; îl roagă pe polițistul din sat să-i amenințe pe soții violenți că-i amendează, deși tot femeile ar plăti amenda din ajutorul social.

De un an, Liliana are un parteneriat cu Salvați Copiii care include și un program de educație parentală care, speră ea, va schimba măcar atitudinea părinților față de copii.

Aici o poveste despre tradiții și prejudecăți în comunitatea din Mironeasa:

Părinții din România nu-și bat copiii

CONTACT