credit foto: Cătălin Gheorghe, Măguri Challenge, 2014.

Gangul (1)

Primul episod din seria “Pericole în jungla de asfalt”. O campanie de salvat vieți, inițiată de Fundația RomaniaOne.

Acum câțiva ani, pedalam visător pe o stradă pe care o știam de mic, din orașul meu natal, cel care, credeam eu, nu mai avea secrete pentru mine. Era duminică, vară și trafic lejer. A fost destul un claxon violent din spate, un cap întors, un tras greșit de ghidon și o pedală lovită de bordură, ca să văd, într-o secundă, de foarte aproape, asfaltul pe care până atunci, rulam egal și monoton.

Nu peste mult timp, cu o ditamai fractură de humerus cu dizlocare, contemplam un neon de pe o targă, la Urgență. Bluza Nike roșie, care îmi plăcea, zăcea tăiată în două pe un scaun, proaspăt transformată în cârpă. Cum am scăpat din spital, mi-am și făcut o poză de amintire. Ce poți face cu o mână imobilizată? Păi să-i oferi iubitei niște flori, să te bucuri că mai ești viu, însă în nici un caz să te mai urci pe biță o vreme. Recuperarea a durat cam 3 luni.

Azi, în pragul verii 2016, orașul Cluj s-a umplut de biciclete. Există și un sistem de bikesharing. Clubul sportiv ‘Clujul Pedalează’ organizează un maraton. În vară, Clubul Orca pune de un triatlon. Există Marșul bicicliștilor, pentru conșientizarea prezenței cicliștilor în traficul agresiv. Primăria a început construcția timidă a unor piste pentru biciclete. Toate acestea sunt bune. În ciuda lor, numărul accidentelor de bicicletă, nu de puține ori tragice, se află într-o creștere îngrijorătoare.

Și fiindcă mulți cicliști neexperimentați nu au habar de varietatea pericolelor care îi pasc imediat ce se urcă în șa, am inventariat o parte din ele și pe această cale, inițiem o serie de filmulețe cu un scop practic. Să salvăm vieți, conștientizând pericolele și sporind gradul de atenție prin jungla orașului.

Vă rugăm nu să ne Like pe noi pe Facebook, ci mai degrabă să distribuiți aceste filmulețe celor la care țineți. Succes și ochii mari! Pedalați responsabil.

CONTACT