Borduri periculoase (4)

Una e să urci o bordură, alta e să o lovești cu pedala mergând în paralel cu ea, în timp ce admiri cum cad frunzele din copaci toamna sau cum ies studenții din shaormerie.

Ca să urci borduri cu bicicleta ai nevoie de tehnică. E chestie de sincronizare. Trebuie să salți ghidonul, chiar înainte ca roata din față să atingă bordura. Apoi trebuie să lași greutatea corpului înspre înainte, ca să poți sălta și roata din spate. De obicei chestia asta se face ridicat din șa.

Orașul meu e o junglă. Pistele sunt doar pe alocuri funcționale. În rest, din cauză că orașul e sufocat de mașini pe toate trotuarele și locurile disponibile din cele mai fanteziste, cum ar fi alei sau treceri de pietoni, ești condamnat să te strecori cum poți pe șosea, uneori periculos de aproape de trotuar.

Majoritatea bordurilor sunt un pericol real, de care cicliștii mai puțin experimentați nu-și dau seama.

Dacă ai viteză mică și un pic de noroc, lovirea bordurii cu pedala te poate dezechilibra și cel mult speria sănătos. Însă dacă ai viteză și nu ești atent, o poți păți grav.

Te poți împrăștia pe șosea, printre mașini. Sau poți să te dai acrobatic peste cap, așa cum am pățit eu într-o zi, în fața unei bănci, spre stupoarea celor aflați la coadă la bancomat.

Faza tare e că nu aș fi crezut vreodată că așa ceva mi s-ar putea întâmpla mie. Faza și mai tare e că vi se poate întâmpla și vouă.

Am creat aceste mici filmulețe inspirate din realitate, ca să vă atragem atenția asupra acestui pericol subtil.

Altfel, vă urăm să bicicliți fericiți! Așa, ca prietenul Werni.

CONTACT