Arta purtării crucii

Via Maria Theresia este o idee care s-a născut, ca toate ideile bune, din minţile odihnite a  a trei prieteni aflaţi într-o călătorie de câteva zile prin Munţii Călimani. Pentru ei a devenit ‘Proiectul Măriuța’.

După o vreme, timp în care ne-am convins că ideea merită transformată în faptă, a început munca efectivă la marcarea celor 42 km a traseului actual de maraton. Anul acesta, în 13 august celebrăm ediţia a treia a acestei competiţii unice, la care vor lua startul 700 de concurenţi. Detalii aici: http://via-maria-theresia.ro/

Doar că, pe atunci, se ivise o problemă: nu pe tot parcursul acestei foste graniţe a Imperiului austro-ungar existau locuri de acces cu maşina. Acest lucru a presupus transformarea ideii din Via Maria Theresia în Via Crucis. Cu alte cuvinte, împreună, am învăţat Arta purtării crucii.

Câteva sute de voluntari am pus efectiv umărul la mutarea din văi pe munte a celor câteva sute de stâlpi necesari, plus îngroparea lor în pământ. Timp de câteva luni bune, am luat Munţii Călimani cu asalt pentru o cauză nobilă, în care credeam cu toţii. Ne-am numit pe rând pietrari, elegatori, cărători, creatori de momâi şi plantatori de stâlpi.

Logistica a presupus o super-organizare. A fost nevoie de multă determinare, multă mâncare, mult combustibil, multe fonduri şi mult efort.

Drumul unui stâlp de jos din vale prin Poiana Terha, printre câinii de stână, până sus, pe cărare şi apoi împlântarea lui într-o groapă săpată uneori în stâncă, a fost o aventură radicală.

Ca voluntar ţi se oferea pe rând şansa de a învăţa smerenia, strângerea din dinţi, depăşirea propriilor limite, dar şi bucuria de a lucra în echipă, pentru a duce la bun sfârşit un lucru absurd de frumos.

A fost una dintre cele mai nebuneşti şi mai incredibile acţiuni Tăşuleasa Social, una care ne-a unit într-un mod aparte pe toţi cei care am fost implicaţi în ea.

Apoi, după ce fiecare stâlp a fost marcat pe ambele părți cu plăcuţe indicând distanţa, direcţia şi gradul de dificultate, a urmat bucuria parcurgerii întregului traseu: unii în drumeţie, alţii în alergare, alţii (parţial) călare pe biciclete. De atunci, vara-iarna mii de oameni au umblat pe Via Maria Theresia, bucurându-se că ea există.

Pe parcurs, au fost plasate alături de mese şi bănci de odihnă o serie de panouri informative în 4 limbi. Acum, după trei ani, e revigorant să ne amintim apăsarea lemnului în carnea umărului, picătura de transpiraţie agăţată precar de sprânceană şi şuieratul propriei respiraţii îngreunate de efortul fiecărui pas.

Poate nu ar fi rău să ne amintim şi că, din nefericire, multe panouri au fost vandalizate, mulţi stâlpi smulşi de la locul lor şi multe marcaje lovite cu muchia toporului, chiar pe kilometri întregi. E un mister de ce oare trebuie să facă cineva un asemenea lucru.

Poate că toate acestea s-au petrecut tocmai pentru ca fiecare dintre noi să învăţăm iar Arta purtării crucii şi a ducerii luptei cele bune, până la capăt. Fiindcă răul are putere doar atunci când oamenii buni se descurajează şi abandonează bătălia, alegând să rămână deoparte.

Acolo în Călimani, printre stânci neştiute, lupta de gherilă va continua până când Via Crucis o să devină iar şi iar Via Maria Theresia. Exact aşa cum am stabilit, de la bun început.

Pentru că noi toţi, sute de oameni am crezut într-o bună zi în această aventură cu o mare capacitate de transformare fizică şi spirituală. Şi nimeni nu are dreptul să ne confişte acest vis comun, pe care ni l-am împlinit o dată.

Pentru că ştim din toate poveştile adevărate că Binele trebuie să măture Răul din istorisire, cu orice preţ.

Aşadar, vom bate din nou cărarea împreună pe acest drum posibil, aidoma unui vis, cu gândul că el ar putea continua cândva, ca o măreaţă şi misterioasă Via Transilvania, ca un El Camino unic, al nostru, numai bun să-l calce nepoţii, cândva.

Împreună, cu orice preţ, vom continua acest drum devenit cale inițiatică, luptând din hățișuri și tranşee, dacă trebuie. Şi el va fi frumos, cum nu s-a mai văzut pe faţa pământului, chiar dacă acest lucru va însemna să învăţăm din nou și din nou Arta purtării crucii.

CONTACT