Veronica și Radu. Și casa din vis.

„Sunt destule animale sălbatice pe aici. Acum, la începutul primăverii, m-am întâlnit, aproape nas în nas, cu o haită de lupi care trecea muntele. Lupul alfa s-a uitat spre mine, eu spre casă să văd la ce distanță sunt, dar am avut noroc, a trecut mai departe, probabil intimidați de lătratul câinilor”, îmi povestește liniștit Radu, privind în zare. Prin zonă mișună sălbăticiuni de tot felul, inclusiv urși.

Opt ani de muncă, opt câini, o pisică, multe cărți și vreo 200 de vase de bucătărie, toate purtând desene cu Micul Prinț,  cam de atât a avut nevoie Radu (37 de ani) să își construiască casa dorită la poalele M-ților Rodnei.

Înăuntru găsești tot ce este util unui trai liniștit, curentul electric este drămuit, fiind asigurat acum doar prin panouri solare, iar lumânarea este de multe ori un tovarăș de seară. Lângă casă au solar, de care se ocupă Veronica, o afumătoare, nenumărați pomi fructiferi,  și, în curând, chiar și o saună, făcută ca la carte.

Despărțirea de cotidian s-a produs discret și simplu. „Nu le-am spus alor mei pentru că vroiam să reușesc singur. Nu a fost ușor, drumul din Bacău este de peste 6 ore, fugeam aici, vorbeam cu muncitorii și mă întorceam la lucru, dar în septembrie anul trecut totul a fost gata. Și părinților și prietenilor le-am spus la final și, deși foarte surprinși, nu au fost împotrivă”, spune Radu.

Veronica, care reușește să lucreze online din căsuța plină de picturile naive ale lui Ioan Maric, pe dealurile cunoscute sub numele Dosul Gârciului, în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, spune că, inițial, mai mulți prieteni au vrut să se mute aici: ”Deși, la început, planul era să ne mutăm mai mulți în zona asta, noi am rămas singuri, ceilalți răzgândindu-se pe parcursul timpului.”

Pentru Radu, cositul dealurilor din jur a devenit o provocare pe care vrea să o doboare vara asta. Reînvață în fiecare zi să cunoască și să devină unul cu natura.

CONTACT