Nu imi place cuvântul ‘eşec’.

Maria Câmpan are 30 de ani și a ales să lucreze pentru recuperarea copiilor la centru de terapie pentru copiii cu afecțiuni din spectrul autist din Bistrița. După mai mulți ani în care a lucrat ca bonă în Serbia, a decis să se întoarcă în țară și să se dedice copiilor.

„Psihopedagogia a venit ca o decizie vocațională definitivă după un an în care am înțeles care e menirea mea şi cu siguranţă am facut alegerea cea mai potrivită. Consider ca acest domeniu mi se potriveşte ca o mănuşă şi m-a ajutat foarte mult din punct de vedere profesional”, spune Maria.

„Cu siguranţă cea mai mare satisfacţie este progresul. Când vorbesc despre progres, mă gandesc la toți copii cu autism cu care intereacţionez zilnic, deodată. Fiecare e unic în felul său, iar potenţialul şi nivelul copiilor este de asemenea diferit. Nu imi place cuvântul eşec.

În munca cu copii cu tulburări din spectrul autist sau alte tulburări, un eşec ar fi să nu faci nimic pentru acel copil, ori asta însemnă dovadă de neprofesionalism”, spune Maria.

Maria Câmpan speră să vadă cât mai mulți copii cu autism integrați în învăţământul de masă, având şanse egale la educaţie.

“Visul meu este ca într-o bună zi statul român să deconteze servicii şi terapie gratuită pentru aceşti copii, pentru ca părinţii să nu mai fie nevoiţi să se confrunte şi cu sacrificiile financiare, care deocamdată e cea mai importantă problemă”.

CONTACT