Copilul fanfarei

Lucian Ungureanu, 11 ani, stă rezemat de o țeavă de gaz în fața Casei de Cultură a sașilor din Petrești. Este o dimineață de 1 octombrie, puțin mai rece decât de obicei. Acasă se plictisește crunt, bunicii, cu care locuiește de după plecarea mamei la muncă în Spania, nu mai au de mult vârsta la care să poată răspundă nevoilor unui puști de 11 ani.

Statul în fața Casei de cultură a devenit un fel de obicei, stă cu zilele așteptând să treacă fanfara, să îi asculte sau doar să se amestec printre ei și să se oglindească în instrumentele mari și lucioase. Și în această zi, ca în multe altele, fanfara din Petrești, la întoarcerea de la un spectacol din apropiere, trece prin fața Casei de Cultură.

Această zi va fi diferită. Ca de obicei, Lucian se amestecă printre ei, se uită cu atenție la instrumente și visează ce frumos ar fi să cânte si el alături de ei. Acest 1 octombrie va schimba copilăria lui Lucian. Voicu Cioară, membru al fanfarei din Petrești, hotărăște să îi dea o șansă băiatului și să îl pună la încercare. De la primele tonuri își dă seama că ambiția copilului va face ca repetițiile să treacă precum clipele și să devină un suflător de folos pentru trupă.

Din acea dată de 1 octombrie 2014, Lucian nu mai stă singur pe uliță, în fiecare moment liber exersează la eufoniu, un instrument de suflat aproape la fel de mare cât el. Curând, timpul liber i se măsoară în spectacole, oamenii îl remarcă, îl aplaudă și îl invită la nenumărate evenimente alături de fanfara lui preferată.

În România, în jur de 350,000 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Deși o lege prevede ca serviciul public de asistență socială să ia în evidență și să supravegheze parcursul școlar al copiilor ai căror părinți sunt plecați și care sunt lăsați în grija rudelor, conform datelor centralizate la nivel naţional, în evidenţele autorităţilor administraţiei publice locale se aflau, la 30 septembrie 2014, aproximativ 83.000 de copii cu cel puţin un părinte plecat în străinătate (cf. Mediafax).

CONTACT