Chirurg la Corabia

La spitalul din Corabia, în județul Olt, lipsesc de câțiva ani doctori de medicină internă, anesteziști, chirurgi, ortopezi, radiologi și pediatri. Deși posturile au fost scoase de mai multe ori la concurs, nu s-a înscris nimeni la examen.

În lipsa unui anestezist full-time (la Corabia lucrează cu jumătate de normă un anestezist din Turnu Măgurele), chirurgul Silviu Mușat face doar operații cu programare; urgențele sunt trimise la Craiova sau Caracal.

Silviu are un salariu de aproximativ 2.000 de lei, dar, pentru că face opt gărzi pe lună, poate câștiga și 3.000. În mod normal, un doctor ar trebui să facă în jur de patru gărzi, dar pentru că în Corabia nu sunt doctori, el acoperă și alte secții. „Regula e «Să nu-i faci rău pacientului»“, spune Silviu Mușat. „Eu sunt chirurg, dar în urgențe trebuie să mă ocup și de cazuri care țin de ortopedie sau neurochirurgie. Și la intervențiile care nu sunt pe specialitatea mea, există întotdeauna un risc.“

Corbia, port la Dunăre, a fost un oraș important înaintea comunismului: aici se desfășura cea mai mare parte a comerțului fluvial din zonă. Comuniștii au desființat însă portul și au impus un regim de industrializare forțată. După 1989, majoritatea celor 20.000 de locuitori care lucrau în fabrici au rămas fără locuri de muncă după ce acestea s-au închis.

Acum, doctorii tineri fug de acest oraș sărac, aflat la 130 de kilometri de Craiova: drumurile până acolo sunt proaste, partenerii lor n-ar avea unde să lucreze, nu există centre comerciale, cinematografe sau teatre moderne.

Mai multe detalii despre Spitalul din Corabia aici: http://teleleu.eu/locul-in-care-nici-un-doctor-nu-vrea-sa-traiasca/.

Despre autori:

Jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț umblă teleleu ca să povestească România de azi în imagini și cuvinte. Dacă vrei să susții proiectele documentare la care lucrează, abonează-te la vederi: Teleleu.eu/vederi.

CONTACT